Declaratie de Dragoste

România 1985 – 95 min

Regia Nicolae Corjos
Scenariul George Șovu
Imaginea Doru Mitran
Muzica Florin Bogardo
Distributia Adrian Păduraru și Teodora Mareș ( rolul ei de debut în cinematografie), Tamara Buciuceanu, Ion Caramitru, Dorel Vișan
Producător Studioul Cinematografic Bucuresti – Casa de filme Trei


Filmul relatează povestea romantică a doi tineri liceeni de condiție socială diferită, Ioana și Alexandru, care rămân împreună în ciuda tuturor obstacolelor sociale și familiale. Ioana este o fată al cărei istoric familial este necunoscut, iar Alexandru este un băiat provenit dintr-o familie bine-văzută; mama și profesoara acestuia intervin însă în relația celor doi, fiind mai preocupate de viitorul băiatului.
Acest film poate fi considerat drept primul „Love Story” al cinematografiei romanesti.

Filmele din seria „Liceenii” realizate de regizorul Nicolae Corjos si scenaristului George Șovu, s-au bucurat cu toate de o primire entuziastă din partea publicului tânăr. Ele au reprezentat „o adevărată revelație”, după cum o considera criticul Călin Căliman, succesul fiind aproape instantaneu ca urmare a „foamei” de pelicule destinate adolescenților și tinerilor. În acest context, primul film din serie a picat ca „ploaia pe ogor însetat”, după cum scria Alice Mănoiu, realizatorii găsind tonul potrivit cu care să se adreseze tinerilor și extrăgând personaje și întâmplări atractive dintr-un mediu școlar idealizat in acea epoca socialista.

Filmul Declarație de dragoste a avut parte de un mare succes la public, fiind vizionat de 5.269.006 de spectatori în cinematografele din România, după cum atestă o situație alcătuită de Centrul Național al Cinematografiei. El a fost relansat la 2 februarie 2001, fiind văzut de încă 1.444 spectatori.