REGULAMENT

Festivalul Internațional
al Filmului pentru Copii și Tineret “WONDERFEST”

 

Festivalul Internațional al Filmului pentru Copii și Tineret “WONDERFEST”, este inițiat și organizat de Asociația Inițiativa Ecologistă Europeană. Festivalul se desfașoară anual.
În cadrul festivalului vor fi selecționate și prezentate cele mai valoroase filme artistice și de animație, de lung metraj și scurt metraj, românești și străine pentru copii și tineret.
Festivalul se adresează în mod special copiilor și tineretului, dar nu în mod exclusiv acestora.
Filmele vor fi prezentate  gratuit, publicului interesat, un accent deosebit punându-se pe atragerea și participarea interactivă a tuturor spectatorilor. La proiecțiile, dezbaterile, întâlnirile cu publicul și cu presa vor participa realizatori de filme de gen, distribuitori, critici de film din țara, factori educaționali cu răspunderi în formarea tinerei generații.

Festivalul are următoarea structură:

  1. Competiția oficială, în cadrul căreia vor fi prezentate cele mai valoroase filme de lung metraj și scurtmetraj pentru copii și tineret, care nu au fost distribuite în România și care au fost produse în ultimii 3 ani.
  2. Panorama - prezintă în afara concursului filme reprezentative din cinematografia românească și internatională dedicate copiilor și tinerilor.

Filmele vor fi prezentate pentru selecție și includere în festival  pe suport digital (DVD, Blu Ray) sau prin trasfer online. Filmele vor fi proiectate o singură dată în cadrul festivalului în versiune originală cu subtitrare în limba română.

Regulament de premiere

Filmele vor fi evaluate și distinse cu premii de către:

  1. un Juriu de specialitate format din profesioniști din industria cinematografică din România și străinătate
  2. un juriu format din elevi . Jurizarea filmelor va fi efectuată exclusiv de către elevi – membri ai juriului. Jurizarea va fi organizată sub îndrumarea unui coordonator al juriului (cadru didactic) și cu ajutorul directorului artistic al festivalului, pe baza unor fișe de jurizare individuale.

Premiile Festivalului sunt:

 

Juriul elevilor va decerna Marele Premiu al Festivalului (Grand Prix)

Juriul profesioniștilor va decerna celelalte premii de specialitate: cel mai bun film, cel mai regizor, cel mai bun scenariu, cea mai bună imagine, cea mai bună interpretare a unui copil actor.

Criteriile de jurizare de care vor tine cont cele două jurii (juriul profesionist și juriul elevilor) se vor concentra cu precădere asupra valorii artistice, a mesajului educativ și a mijloacelor specifice de exprimare în arta cinematografică (regie, scenariu, realizare tehnică, decoruri, imagine și jocul actorilor).

Organizarea Festivalului

În vederea selectiei se vor prezenta organizatorilor următoarele materiale:

  • un DVD cu subtitrare în limba engleză sau franceză sau filmul va fi transmis prin transfer online
  • biografia și filmografia realizatorului
  • lista de dialoguri în engleză sau franceză
  • materiale foto pentru catalogul festivalului

DVD-urile care nu vor fi solicitate în mod expres pentru a fi returnate către deținătorul de drepturi de distribuție, nu vor fi returnate, acestea rămânând în arhiva festivalului.
Deținătorii drepturilor de distribuție asupra filmelor prezentate își vor exprima în mod expres acordul cu privire la includerea și prezentarea lor în cadrul festivalului.
Programul concret de desfășurare al festivalului pe zile și pe ore, incluzând proiecția filmelor și organizarea de evenimente, tipăriturile, materiale publicitare, promoționale și de presă, traducerile filmelor, etc. vor fi realizate cu 15 zile înainte de începerea manifestării.

Festivalul Internațional al Filmului pentru Copii și Tineret “WONDERFEST”, ediția a III-a

Festivalul Internațional al Filmului pentru Copii și Tineret “WONDERFEST”, ediția a III-a este organizat de Asociația Pro Familia și are loc în perioada 11-15 mai 2020.

Programul ediției a treia este împărțit în trei secțiuni de proiecții de filme pentru copii și tineret.

În prima secțiune, intitulată ”Competiţie”  vor fi selecționate și prezentate filme artistice și de animație, de lung metraj și scurt metraj, românești și străine pentru copii și tineret.  Marele premiu va fi oferit de către un juriu format din 50 de elevi , reunit pe un grup închis Facebook.

O a doua secțiune, intitulată ”Panorama”, oferă hors-concours filme reprezentative din cinematografia românească și international dedicate copiilor și tinerilor.

Începând de anul acesta festivalul are o a treia secțiune, intitulată “Snapshots” care va cuprinde filme cu o durată de maxim un minut realizate de elevi cu telefonul mobil și care vor surprinde crâmpeie, în viziunea proprie, din realitatea acestor zile marcate de măsurile de distanțare socială impuse de pandemia cu Covid-19.

Proiecțiile filmelor  vor avea loc, într-un format adaptat specificului mediului de transmisie, pe  site-ul Festivalului – wonderfest.ro, paginile de Facebook ale Asociației Pro Familia - https://www.facebook.com/asociatiaprofamilia/ și Festivalului Wonderfest - https://www.facebook.com/festivalul.filmului.pentru.copii.wonderfest/, precum și pe cele ale partenerilor (A7TV, Școala de televiziune, influenceri, etc).

Vizionarea filmelor din categoriile Competiție și Panorama va avea loc în cadrul unor grupuri Facebook închise, formate din 200 sute de spectatori. Accesul în aceste grupuri se va face gratuit, în baza unei solicitări pe pagina de FB a festivalului.

Filmele realizate de elevi pentru categoria Snapshots vor fi postate pe site-ul si pagina de FB a festivalului -  https://www.facebook.com/festivalul.filmului.pentru.copii.wonderfest/ și vor fi distribuite de către partenerii festivalului, urmând să poată fi accesate liber inclusiv după terminarea festivalului.