WonderShadows: Un workshop pentru intreaga familie.
Lector - Ovdiu Ușvat
- Miercuri 13 mai – ora 19,30
- Joi 14 mai – ora 19,30
- Vineri 15 mai – ora 19,30
Cum să construim propriul teatru de umbre acasă într-un mod distractiv alături de cei dragi. În prima zi decupăm, lipim și vopsim, totul pentru a creea locul în care vor prinde viață povestile copilăriei sau chiar cele inventate de voi. În cea de-a doua zi vom face personajele și decorul pentru piesa de teatru. Ca în ultima zi de workshop să vizionăm împreună rezultatul muncii noastre. Teatrul ajută copii să-și dezvolte imaginația, să devină mai comunicativi și independenți. Punerea în scenă a diferitelor povești dezvoltă capacitatea de analiză și de rezolvare a problemelor. Deveniți protagoniștii unei aventuri, hai să transformăm niște lucruri banale într-o lume magică.
“WonderSweet”
Lector: Corina Ifrim Drăgulinescu
- Miercuri 13 mai – ora 15,00
- Vineri 15 mai – ora 15,00
“Tablete din ciocolata neagra pictate manual cu ciocolata colarata si fructata.”
Copiii vor fi conduși în lumea fabricării ciocolatei, de la planta de cacao până la procesul de fabricație artizanal. Vor fi prezentate metodele diferite prin care materia primă se transformă în ciocolată neagră, albă sau colorată și modul în care ciocolatierul se poate “juca” cu rețetele pentru a obține produse pe gustul fiecăruia.
Copiii vor fi familiarizați cu modul de preparare al ciocolatei “vegan” (fără zahăr și amelioratori) și vor fi stimulați în a folosi diverse ingrediente naturale și de a le combina pentru a obține gusturi diferite, de la cele clasice la cele exotice.
“Cutia cu bijuterii din ciocolata ”
Copiii vor fi conduși în lumea fabricării ciocolatei, de la planta de cacao până la procesul de fabricație artizanal. Vor fi prezentate metodele diferite prin care materia primă se transformă în ciocolată neagră, albă sau colorată și modul în care ciocolatierul se poate “juca” cu rețetele pentru a obține produse pe gustul fiecăruia.
Copiii vor fi încurajați să își folosească creativitatea pentru decorarea produsului, prin realizarea unei “Cutii de Bijuterii” (care va include bomboane in forma de diamante, cadouri, inele, inimioare, etc) și prin familiarizarea cu procedeul de pictură in interiorul “ramei”.
WonderHistory
Lector: Petru Iura
- Miercuri 13 mai – ora 15,30
- Joi 14 mai – ora 15,30
- Vineri 15 – ora 15,30
Valențele educative ale filmului istoric românesc
Filmul Istoric românesc, care a exemplificat și a adus pe marile ecrane momente importante din istoria națională a fost apreciat în mare măsură de publicul spectator din ultimii 50 de ani, dovadă numărul record de bilete vândute în urma vizionării acestor filme.
Regizori români consacrați, precum Sergiu Nicolaescu, Mircea Drăgan, etc. au reușit să se impună atât pe plan național cât și internațional. Filme istorice românești importante au fost prezentate la marile festivaluri de film internaționale și companii de distribuție din Europa și SUA au preluat pentru distribuție aceste producții românești.
În același timp, aceste filme au devenit repere educaționale și de cultură pentru mai multe generații de elevi și tineri spectatori. De nenumărate ori profesorii de istorie de la școlile generale sau licee au ținut lecții însoțite de vizionarea acestor filme istorice. Practic, clase întregi de elevi mergeau în grupuri organizate la sălile de cinema de pe tot cuprinsul țării, vizionau acele filme istorice și după aceea profesorii discutau la clasă despre datele istorice exemplificate în filmele respective.
De aceasta data, pentru tinerii spectatori Wonderfest dorim sa exemplicăm cu 3 filme de acest gen, filme istorice românești care au marcat, au explicat prin limbaj cinemotografic momente de reper din istoria nationala = Dacii ( perioada romana, formarea poporului roman), Mihai Viteazul (prima Mare Unire ) și Ecaterina Teodoroiu ( primul razboi mondial, film dedicat unei tinere eroine)
WonderArtEffect
Lector: Mariana Pachis
- Miercuri 13 mai – ora 14,00
- Joi 14 mai – ora 14,00
- Vineri 15 mai – ora 14,00
Acest workshop va avea trei secțiuni:
- STORYBOARD în tehnica SAND ART
Producția de film implică o înțelegere a scenariului într-un mod cinematografic. Toate filmele trebuiesc segmentate, decupate îin functie de cerințele scenariului, regizorului și scenografului. Prin tehnica de desenare în nisip totul se explică și se vede mult mai simplu. Această tehnică de storyboard este o invenție a Marianei Pachis și pe care dorește să o împărtașească celor ce iubesc cea de a șaptea arta. Vom vedea ateliere practice, pornind de la simplu la compus.
- Lumina în scenografie
În arta cinematografica lumina este o funcție de bază și fără ea nu poate exista această artă. Fiecare cadru, décor au o lumina prorie, reflexive, familiaritate cu celelalte elemente oglindite în imagini. Vom vedea în acest atelier ce importantă este lumina și cum se va poziționa pe décor sau personaje.
- Arta costumului de cinema
Costumațiile într-un film reprezintă un punct important. Ele te trimit într-o perioadă și pot vorbi doar la o simplă prezentare. Orice scenograf și regizor contribuie la entitatea unui film în film și spatiu, prin costumații. Sunt filme nominalizate sau câștigatoare doar pentru costumele realizate special pentru film. Fără costumații potrivite nu poate exista nici un film cu actori.
Actorii își dezvoltă o stare creativă complexă atunci când compun rolul dacă au costumația adecvată și potrivită măsurii lor. Costumația este pielea desăvârșirii unui rol.
WonderMakeup
Lector: Loreta Constantin
- Miercuri 13 mai – ora 16,30
- Joi 14 mai – ora 16,30
- Vineri 15 mai – ora 16,30
Efect special - deget tăiat
Este un tip de machiaj fascinant de privit atât ca rezultat final, cât și din punct de vedere al tehnicilor de realizare. Produce un impact vizual puternic datorită similitudinilor cu realitatea. Prin exemplificarea pas cu pas, privitorul este absorbit de procedeul în derulare, își poate lămuri necunoscutele cu privire la realizarea unui astfel de machiaj și chiar poate executa unul.
Efecte special - vânătaia și zgârieturile
Echimoza și excoriația în cinematografie, sunt foarte des întâlnite și se reproduc cu ajutorul unor materiale speciale. Sunt tehnici utile filmului care aduc un plus de credibilitate secvențelor în care scenariul prevede loviri, lupte, căzături, accidente, etc.
WonderMakeup - personaje îndrăgite de copii
Clown-ul sau bufonul este un personaj îndrăgit atât de copii cât și de adulți. Acestuia încă din vechime i se permitea să spună lucrurilor pe nume dând o notă veselă sau ironică chiar unor mesaje greu de comunicat, cazul în care era tinut pe lângă curtile regale, sau era încurajat să se mascărească spre amuzamentul copiilor și adulților sub cupola circului.
Este un personaj îmbrăcat colorat, adesea îmbrăcat ciudat, cu un nas roșu si perucă colorată, care face giumbușlucuri și care e mereu pus pe sotii.
Clown-ul este legat de amintirile copilariei dar continua sa ne fascineze chiar si ajunsi la maturitate.
WonderPhoto cu Claudiu Popa - workshop de fotografie pentru începători
- Miercuri 13 mai – ora 17,30
- Joi 14 mai – ora 17,30
- Vineri 15 mai – ora 17,30
1. Cum facem poze mai bune?Cele mai simple reguli pentru a obține imagini de efect:
- regula treimii
- regula triunghiurilor
- regula liniei privirii
- regula echilibrului
2. Ce ne place să pozăm? Ponturi și secrete (tips&tricks) pentru:
- portrete
- natură
- foto de stradă (street photography)
- foto de noapte
- foto alb negru
3. Cinci secrete pentru fotografii uluitoare, când suntem "închişi" în casă - cum transformi obiecte banale, din jurul tău, în ajutoare perfecte pentru super-fotografii
4.O fotografie bună "costă" mult? (Cum alegem camera care ni se potriveste?)
WonderPlayGround - Webinar de comunicare prin joc, în trei părți
Lector Felicia Iordache
- Miercuri 13 mai – ora 17,00
- Joi 14 mai – ora 17,00
- Vineri 15 mai – ora 17,00
- Comunicarea este un „sport de echipă”. Câteodată ne putem alege grupurile din care facem parte, alteori vom fi nevoiți să învățăm să comunicăm cu „coechipierii” pe care îi găsim în locurile în care mergem. Adică va trebuie să ne adaptăm. Cum știm dacă avem „spirit de echipă”? Îl putem dezvolta prin comunicare, de mici? Este adevărat că rezultatele sunt mult mai bune atunci când comunicăm corect în grupul din care facem parte?
Toate acestea, și multe altele, le vom descoperi împreună la webinarul ‘WonderPlayGround’!
- Cultura generală reprezintă baza cunoștințelor pe care le acumulăm în viață, încă de mici. Informațiile dobândite, din domenii cât mai diverse, se vor dovedi întotdeauna utile în viață, indiferent ce meserie ne vom alege. Cum ne ajută comunicarea prin joc să ne dezvoltăm cunoștințele? Cât este de importantă cultura generală la școală, în viitoarea meserie sau carieră și în viață, în general?
Răspunsurile le vom afla împreună la webinarul ‘WonderPlayGround’!
- Imaginația și emoțiile sunt „instrumente” de comunicare indispensabile artiștilor, pentru că ele stau la baza modului lor de a se exprima. Veți fi uimiți, însă, să aflați cât de importante sunt aceste două elemente de comunicare pentru fiecare dintre noi, chiar și atunci când este vorba de domenii care, la prima vedere cel puțin, nu au o legătură directă cu arta. Este vorba despre matematică, medicină, arhitectură sau chiar inginerie, de exemplu. În ce mod putem „antrena” imaginația și cum ne putem recunoaște emoțiile comunicând prin joc?
Veți afla răspunsurile doar participând la webinarul `WonderPlayGround`!
WonderComm
Lector Narcisa Iorga
- Miercuri 13 mai – ora 14,30
- Joi 14 mai – ora 14,30
- Vineri 15 mai – ora 14,30
- Granița dintre realitatea din reality show-uri și imaginarul din filme– Producția genului de programe intitulate reality show nu are legătură decât într-o mică măsură cu realitatea și într-o foarte mare măsură cu regizarea unor comportamente, de cele mai multe ori lipsite de eleganță, agresive, vecine cu promiscuitatea. Programele sunt prezentate publicului ca fiind o realitate doar din rațiuni economice, în fapt, ele funcționând după principiile de realizare a filmelor.
- Agresivitatea de pe ecran, model în viața reală – Cui servește agresivitatea? De ce o promovează tinerii, prin rețelele sociale? De ce face audiență la TV? De unde vine obișnuința de a viziona programe care promovează violența de limbaj și violența fizică? Care e diferența dintre violența din programele TV și violența din filme? Câteva teme de reflecție pentru copiii și tinerii participanți la WonderFest.
- Scenariul de film în spoturile publicitare. Marketing-ul pune accent pe cerere și ofertă, creatorii de reclame se concentrează asupra psihologiei consumatorului. Scopul lor este același: vânzarea produsului. Spotul publicitar TV este considerat cel mai eficace tip de reclamă, deoarece foloseşte un complex de mijloace de comunicare: imagine în mişcare, text şi sunet. Cum se realizează o reclamă TV comparativ cu un film? Puncte și tehnici comune.
WonderDeco
Lector Grațiela Popa
- Joi 14 mai, ora 15,00
În această perioadă de izolare, toți încercăm să îmbinăm utilul cu plăcutul, aducând la viață, prin culoare și creativitate – obiecte din lemn pe care le avem prin casă - casete de bijuterii, tocător de bucătărie, linguri de lemn, un scaun (de ce nu?) Această tehnică, care ajută copii să-și dezvolte imaginația și creativitate, o putem folosi și pe sticlă, plastic, coji de ouă.
Materiale necesare: pensule de dimensiuni diferite, șervețele cu imprimeuri variate, adeziv ce poate deveni transparent după aplicare, eventual șmirghel.
Servețelul are 3 straturi – 2 simple și unul cu imprimeuri. Decupăm modelul dorit din șervețel și desprindem partea imprimată. Aplicăm adeziv cu pensula pe suprafața dorită. Apoi fixăm șervețelul, cu mare grijă să nu se rupă, peste adezivul întins, presăm ușor din centru spre exterior. Apoi aplicăm din nou cu pensula adeziv peste suprafață, de la centru spre exterior, evitând astfel formarea cutelor. Stratul aplicat deasupra șervețulului trebuie să fie subțire.
Pentru finalizarea lucrării se folosește un lac. Se aplică 2-3 straturi de lac la intervale de timp, astfel încât să se usuce fiecare strat (putem folosi un foen).
Wonderfest Play Writting
Lector Lămîița Melu
- Miercuri 13 mai – ora 16,00
- Joi 14 mai – ora 16,00
- Vineri 15 mai – ora 16,00
Acest work shop va avea trei secțiuni:
Scenariul este un gen aparte, aflat la granița dintre literatură și vizual. Scenariul nu este literatură, nu se folosesc metafore ca în poezie sau descrieri de locuri, stări sufletesti ca în proză. Un scenarist nu folosește multe cuvinte, el scrie doar ce se poate auzi si vedea, foloseste cuvinte clare, concise, fară a da alte indicații. Oricum regizorul va avea propria viziune pe care o va pune în scenă. În scenariu se precizeză locul și timpul actiunii (exterior sau interior ). Scenaristul răspunde la întrebările cheie (folosite, ca de altfel în orice reportaj jurnalistic sau povestire): Cine?Ce? Unde? De ce? Cum?
Într-un scenariu există un personaj principal (protagonist), personaj pozitiv, altul negativ (antagonist), care își schimbă stările, nevoile, se dezvoltă pe tot parcursul scenariului ca la final binele sa invingă, sau nu. Scenaristul trebuie să vadă filmul atunci când scrie scenele și secvențele. El vede și scrie povestea vizionând primul filmul.
O poveste deosebită, captivantă, un erou cu o mie de chipuri, conflictul intern, conflictul extern, structura bine închegată a povestii, personaje bine delimitate, toate acestea asigură succesul unui scenariu care atunci cand intră pe mâna unui regizor bun care își alege actorii potriviti, producătorul și echipa de producție formată din profesioniști rezultă un film de box office.