
Alexander Grozev - Bulgaria
Critic de Film, Presedinte Festival Film
Este un foarte cunoscut critic de film din Bulgaria. Are un doctorat în Teoria Cinematografului. Este profesor de Istoria filmului la Universitatea De Sud-Vest şi lector de critică de film la Academia Naţională de Film. Alexander Grozev a fost membru în numeroase jurii la festivaluri internaţionale de film. Este membru al Asociaţiei Cineaştilor Bulgari şi de asemenea este membru în colegiul de redacţie al revistei Kino. Este fondatorul şi directorul Festivalului de Film de la Varna - Love is Folly (dedicat filmelor de dragoste), care s-a înfiinţat cu 28 de ani în urmă. Alexander Grozev a fost Director al Centrului Naţional de Film din Bulgaria, a fost reprezentantul Bulgariei în Asociaţia Europeană de Programe Media. A publicat 16 cărţi de teorie şi istorie a filmului şi are numeroase articole tipărite în Marea Britanie, Germania, Rusia etc.


Calin Stanculescu
Romania
Critic de film
Un veteran al criticii de film din România. Este absolvent al Universităţii Bucureşti, Facultatea de Filologie. Îşi începe cariera de ziarist în calitate de colaborator la publicaţiile “Viaţa studenţească”, “Amfiteatru”, “Informaţia Bucureştiului” etc. Este coautor al unor volume colective pe teme cinematografice: “Cinema 2000”, “Cinema şi televiziune” etc. Numeroase cronici de film în cotidianul “România Liberă”. Membru în juriile criticii internaţionale (FIPRESCI) ale festivalurilor de la Salonic, Soci, Istanbul, Târgovişte, CineMaiubit, B-Fest, Dream Fest România,, Eco Fest România, Wonderfest,etc. Face parte din biroul Asociaţiei criticilor de film din cadrul UCIN.


Luminita Comsa Boerescu
România
Filmolog, critic de film
Absolventă a Institutului de Teatru și Film „I.L.Caragiale”, București, în 1975, secția: Teatrologie și filmologie. O activitate de lungă durată în domeniul promovării și dezvoltării artei filmului și culturii: redactor si coordonator - departamentul import-export ROMANIFILM, consilier mass-media, departamentul Integrare europeană - Consiliul Naţional al Audiovizualului din România, referent de specialitate-selecție filme si programe TV, pentru TVR1, coordonator al departamentului import-export al TVR și manager de achiziții cinema pentru Prima TV, membru al comisiei de clasificare a filmelor - Centrul Național al Cinematografiei.
Participă la târgurile de film și programe tv, organizate anual: Cannes (MIP, MIPCOM, Film Festival Market), Milano-MIFED și multe altele. Elaborează proiecte culturale pentru Eurimages-Romania. Este membru FIPRESCI (Federatia Internationala a criticilor de film) cu participări în Juriul FIPRESCI la importante festivaluri de film : TIFF- Cluj, Festivalul International Flying Broom - Ankara, Festivalul Internațional de Film Motovum – Croația, Festivalul de film de la Cracovia, Festivalul de Film European de la Sevilla.
Membru al Asociației Criticilor de Film din România din cadrul Sindicatului Muncitorilor din Cinema și TV din România.

Marina Roman
România
Jurnalist, Critic de arta, Conferentiar Universitar Doctor
Marina Roman este membru al Uniunii Cineaştilor din România şi membru fondator al Asociaţiei Române de Film „Document.Art”. Şi-a început cariera de jurnalist cultural încă din 1982. Este absolventă a Institutului de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L.Caragiale” din Bucureşti (1980). Teatrolog şi filmolog, de la redactor la secretar general de redacţie sau redactor-şef adjunct, a abordat cu profesionalism şi cu aceeaşi plăcere şi presa scrisă, şi radioul, şi televiziunea. Este autor de filme documentare tv. și realizator al talk-showului tv. Trăiește-ți arta!, care, pe parcursul a 100 de episoade, i-a avut ca invitați, între alții, pe directorul de fotografie Florin Mihăilescu, regizorii Nicolae Mărgineanu, Alexa Visarion, pictorul Petre Achiţenie, arhitectul Alexandru Beldiman, regretaţii Vasilica Tastaman, Ludovic Spiess şi Amza Săceanu, academicienii Dan Berindei, Constantin Bălăceanu Stolnici, actorii Mircea Diaconu, Anca Sigartău, George Ivaşcu, Dorina Lazăr, Margareta Pogonat, Stela Popescu, Magda Catone, scriitorii Romulus Vulpescu, Tudor Octavian si mulți alții.
Este conferenţiar univ. dr. la Universitatea Hyperion din Bucureşti, decanul Facultății de Jurnalism. Teza sa de doctorat, publicată în volum, se intitulează Ambiguitate teatrală şi finalitate liturgică în opera lui Andrei Tarkovski.
În calitate de critic şi de promotor de artă, Marina Roman are o activitate bogată în promovarea tinerilor artişti talentaţi. Pentru Marina Roman, arta înseamnă emoţie. Pentru aceasta depune mărturie şi volumul său de versuri Fascinaţia Meduzei, care s-a bucurat de un real succes.
Membru al juriului la ediția a XI-a EcoFest, 2021, Craiova și la ediția a XII-a EcoFest, 2022, Galați.

Mircea Diaconu
Romania
Actor
Mircea Diaconu este absolvent al Institutului de Arta Teatrală și Cinematografica (IATC), promoția 1971. Este un actor reputat, om politic și fost profesor la Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică Ion Luca Caragiale din București, fost director al Teatrului „Nottara” din București. El a fost membru în Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) până în 2004, senator din 2008 până în 2012, Europarlamentar independent, membru al Grupului ALDE și vice-președinte al Comisiei pentru Cultură și Educație din 2014 până în 2019.
A primit Ordinul național „Pentru Merit” în grad de Ofițer (1 decembrie 2000) „pentru realizări artistice remarcabile și pentru promovarea culturii, de Ziua Națională a României”.
Filmografia sa cuprinde roluri în 100 de filme artistice, cu roluri remarcabile în filme precum Filip cel bun, Mere Roșii, seria filmelor Ardelenii, Buletin de București, Asfalt Tango, Filantropica, Doar cu buletinul la Paris.
Roluri în numeroase piese la teatrele Bulandra, Nottara si I.L.Caragiale. (Furtuna, Cum vă place ? – Shakespeare, Ultimul bal – Liviu Rebreanu, Burghezul gentilom – Moliere).
În 2013 a lansat la editura Polirom primul său roman: La noi când vine iarna.