Alexander Grozev - Bulgaria

Critic de Film, Preşedinte Festival Film

Este un foarte cunoscut critic de film din Bulgaria. Are un doctorat în Teoria Cinematografului. Este profesor de Istoria filmului la Universi­tatea De Sud-Vest şi lector de critică de film la Academia Naţională de Film. Alexander Grozev a fost membru în numeroase jurii la festivaluri internaţionale de film. Este membru al Asociaţiei Cineaştilor Bulgari şi de asemenea este membru în colegiul de redacţie al revistei Kino. Este fondatorul şi directorul Festivalului de Film de la Varna - Love is Folly (dedicat filmelor de dragoste), care s-a înfiinţat cu 28 de ani în urmă. Alexander Grozev a fost Director al Centrului Naţional de Film din Bulgaria, a fost reprezentantul Bulgariei în Asociaţia Europeană de Programe Media. A publicat 16 cărţi de teorie şi istorie a filmu­lui şi are numeroase articole tipărite în Marea Britanie, Germania, Rusia etc.

grozev-p

Ileana Perneș Dănălache
România

Critic de Film

Critic de teatru și film. Absolventă a Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L.Caragiale”, secția teatrologie-filmologie. Are 37 de ani de activitate în domeniul artei cinematografice. Între 1992 şi 2000 este Coordonator Naţional al Programului Interguvernamental “Eureka Audiovizual”. Membru al Uniunii Cineaștilor din România. Vicepreședinte și membru fondator al Asociației Române de film “Document.Art”. Membru în numeroase jurii internaţionale: “Contemporania”, Festivalul Internaţional de Film “Document.Art, “Dreamfest” Slatina, “Ecofest” etc. Primește Premiul Național pentru interviuri și eseuri, distincţie oferită de Consiliul Național al Ziariștilor (1987). Placheta de onoare pentru intreaga activitate oferită de publicaţiile “Zaman” România. Autoarea volumului „18 interviuri”, publicat în 2015, dedicat cineaştilor români. Membră a ARRP România (Asociaţia Română de Relaţii Publice) iar din 2014 membră în Juriul de Onoare.

ileana-danalache-p

Lazar Manojlovski
Macedonia de Nord

Președinte al Pal 20

În calitate de fondator şi președinte al Pal 20 (Distribuţie de filme) din 1990, a reușit să producă și să distribuie mai mult de 1000 de filme, cu drepturi de licenţă în cinematografe, video, DVD și TV. În prezent, Pal 20 operează în domeniul distribuției de cinema și al drepturilor de festival, fiind specializat în filme europene de festival și seriale TV pentru teritoriile Macedoniei și Bulgariei. Din 1994 conduce un studio de post-producție și distribuție. Este producător și producător executiv pentru filme de scurt metraj, reclame și videoclipuri comerciale. Din 1993 este membru şi participant la festivalurile de film importante din lume, la Cannes, Berlin, Milano, membru al AFM - American Film Market etc. Membru al juriului la festivalul de film „Love is Folly” din Varna, Bulgaria.

Lazar-Manojlovscki-p

Giuseppe Piccillo
Belgia

Actor

Giuseppe Piccillo este un tânăr actor belgian, de origine italiană. A absolvit studiile de actoriela celebra Școala de Teatru - Florent - din Paris. A fost autorul multor reclame pentru televiziunile franceze. În ultimii 7 ani a fost membru al echipei de organizare a Festivalului de Film de Dragoste din Mons - Belgia. În anul 2012 a jucat în filmul «Chasing Rainbows», regizat de Dan Chișu. Este un animator talentat pentru prezentări de teatru de stradă și în special pentru spectacole dedicate copiilor în locuri neconvenționale, cum ar fi școli, spitale, etc. În 2016, el a apărut într-un recent sezon al celebrului serial Disney - Violetta, filmat la Paris. De asemenea, a interpretat roluri diverse pe scenele a numeroase teatre din Belgia și Franța. În septembrie 2019 a regizat primul său scurtmetraj : «Chui désolé», film care urmeaza sa aiba premiera in acesta vara, dupa perioada de pandemie.

De curand a interpretat pe scene din Belgia si Franta un rol principal in comedia de succes „Nu umbla asa dezbracat„ de Georges Faydeau ( marele autor al pieselor de teatru bazate pe farse si atmosfera de vodevil).

Foto-Piccillo-p

Costel Safirman
Israel

Regizor, istoric şi critic de film

Critic şi istoric de film, realizator de filme documentare. A fost, succesiv, redactor la Editura Meridiane, cercetător la Arhiva Naţională de Filme din Bucureşti, producător delegat al unor filme de ficţiune, realizator de reportaje și filme de televiziune (Televiziunea Română), regizor la Studioul de filme documentare “Alexandru Sahia”din Bucureşti. Din 1987 s-a stabilit în Israel. Inițiază și produce, din 1993, pentru Cinemateca din Ierusalim, proiectul intitulat ” Cinematic Variations on Live Classical Music”, consacrat iubitorilor de muzică și film. Între 1993 și 2011 a coordonat, împreună cu regretatul istoric Leon Volovici, Cercul Cultural din Ierusalim. Printre filmele documentare realizate: „Regia: Liviu Ciulei”, film TV, 1979(Premiul Special al Juriului, acordat de Asociaţia Cineaştilor din România); „Ars Longa”, 1984; Astă seară se plânge la „Doamna cu camelii”, 1986. „…Și s-au dus ca vântul” (în colaborare cu Radu Gabrea), 2010.

Costel-Safirman-p

Mihai Orăşanu
România

Producător, Inginer de sunet, Profesor Universitar

În lunga sa activitate din domeniul cinematografiei a produs peste 20 de filme artistice de lung şi scurt-metraj şi a realizat coloana sonoră la peste 70 filme artistice de lung metraj. Este profesor universitar doctor la Facultatea de Film din cadrul UNATC (Universitatea Naţională de Arta Teatrală şi Cinematografică). Membru în numeroase jurii naționale și internaționale de film documentar, artistic sau studențesc. Director al proiectului ”Caravana Filmului Românesc”; participant la mai multe ediții ale Festivalului de la Cannes, în cadrul rețelei internaționale a producătorilor de film.

orasanu-p

Calin Stanculescu
Romania

Critic de film

Un veteran al criticii de film din România. Este absolvent al Universităţii Bucureşti, Facultatea de Filologie. Îşi începe cariera de ziarist în calitate de colaborator la publicaţiile “Viaţa studenţească”, “Amfiteatru”, “Informaţia Bucureştiului” etc. Este coautor al unor volume colective pe teme cinematografice: “Cinema 2000”, “Cinema şi televiziune” etc. Numeroase cronici de film în cotidianul “România Liberă”. Membru în juriile criticii internaţionale (FIPRESCI) ale festivalurilor de la Salonic, Soci, Istanbul, Târgovişte, CineMaiubit, B-Fest, Dream Fest România,, Eco Fest România, Wonderfest,etc. Face parte din biroul Asociaţiei criticilor de film din cadrul UCIN.

 

Calin-Stanculescu-p