REGULAMENT

Festivalul Internațional al Filmului pentru Copii și Tineret “WonderFest”, ediția a V-a, 19-23 septembrie 2022, Constanța

 

Festivalul Internațional al Filmului pentru Copii și Tineret “WonderFest”, ediția a V-a, este organizat de Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România, în parteneriat cu Asociația Pro Familia.

În cadrul festivalului vor fi selecționate și prezentate cele mai valoroase filme artistice și de animație, de lung metraj și scurt metraj, românești și străine pentru copii și tineret.
Festivalul se va adresa în mod special copiilor și tineretului, dar nu în mod exclusiv acestora.
Festivalul se desfașoară anual.

Filmele vor fi prezentate  gratuit, publicului interesat, un accent deosebit punându-se pe atragerea și participarea interactivă a tuturor spectatorilor. La proiecțiile, dezbaterile, întâlnirile cu publicul și cu presa vor participa realizatori de filme de gen, distribuitori, critici de film din țara, factori educaționali cu răspunderi în formarea tinerei generații.

 

Festivalul are următoarea structură:

1.  Competiția oficială, în cadrul căreia vor fi prezentate cele mai valoroase filme de lung metraj și scurtmetraj pentru copii și tineret, care nu au fost distribuite în România și care au fost produse în ultimii 3 ani în țări de pe mai multe continente.

Filmele vor fi prezentate pentru selecție și includere în festival  pe suport digital sau prin transfer online. Filmele vor fi proiectate o singură dată în cadrul festivalului în versiune originală cu subtitrare în limba română.

2.  Panorama – o secțiune în afara concursului, cu filme reprezentative din cinematografia românească și internațională, dedicate copiilor și tinerilor. Peliculele sunt proiectate o singură dată în cadrul festivalului în versiune originală, cu subtitrare în limba română.

3.  “Snapshots”. Începând cu anul 2020, festivalul are o a treia secțiune, intitulată Snapshots” - o competiție  de filme realizate de elevi,  cu telefonul mobil, cu durata maximă de 1 minut și care surprind crâmpeie, în viziunea copiilor, din realitatea înconjurătoare.  Tema de anul acesta: ”Minune Albastră”.

 

Criterii de selecție

Selectia filmelor prezentate în secțiunea ”Competiție” se va face pe baza următoarelor criterii:

  • Valoarea artistică
  • Diversitatea tematică
  • Caracterul educativ
  • Aportul cognitiv
  • Informația Culturală
  • Raportarea la universal copiilor
  • Aspecte legate de promovarea valorilor general-umane: familie, integrare social
  • Dezvoltarea unor sentimente și atitudini positive: curaj, solidaritate, prietenie

 

Regulament de premiere

Filmele vor fi evaluate și distinse cu Marele Premiu de către un Juriu format din 100 elevi de la școlile din Municipiul Constanța. Jurizarea filmelor va fi efectuată exclusiv de către elevi – membri ai juriului. Jurizareava fi organizată sub îndrumarea unui coordonator al juriului (cadru didactic) și cu ajutorul directorului artistic al festivalului, pe baza unor fișe de jurizare individuale.


 

Premiile Festivalului sunt:

 

Marele Premiu al Festivalului (Grand Prix)
premiu decernat de Juriul Elevilor

 

Premii decernate de Juriul Profesioniștilor.
    • Cel mai bun film
    • Cel mai bun regizor
    • Cel mai bun scenariu
    • Cea mai bună imagine
    • Cea mai bună interpretare a unui copil actor

 

Criteriile de jurizare de care vor tine cont elevii, membri ai juriului, se vor concentra cu precădere asupra valorii artistice, a mesajului educativ și a mijloacelor specifice de exprimare în arta cinematografică (jocul actorilor, imagine, decoruri).

 

Organizarea Festivalului

Selecția filmelor se încheie în luna august a.c. În vederea selectiei se vor prezenta organizatorilor următoarele materiale:

  • un DVD cu subtitrare în limba engleză sau franceză sau filmul va fi transmis prin transfer online
  • biografia și filmografia realizatorului
  • lista de dialoguri în engleză sau franceză
  • materiale foto pentru catalogul festivalului

DVD-urile care nu vor fi solicitate în mod expres pentru a fi returnate către deținătorul de drepturi de distribuție, nu vor fi returnate, acestea rămânând în arhiva festivalului.

Deținătorii drepturilor de distribuție asupra filmelor prezentate își vor exprima în mod expres acordul cu privire la includerea și prezentarea lor în cadrul festivalului.

Pe lângă vizionarea de filme, în cadrul ” WonderFest” se organizează emisiuni tematice și workshopuri educative nonformale.

Programul concret de desfășurare al festivalului pe zile și pe ore, incluzând proiecția filmelor și organizarea de evenimente, tipăriturile, materiale publicitare, promoționale și de presă, traducerile filmelor, etc. vor fi realizate cu 15 zile înainte de începerea manifestării.