Ateliere de desen şi grafică ad-hoc
Atelier realizat de Mihai Pânzaru PIM
Utilizând cele trei elemente de limbaj plastic - punctul, linia și pata - pentru a realiza portrete la minut, cu penița, cu pensula sau creionul.
Butonul de Play
Workshop sustinut de Ovidiu Usvat, actor
- Marti, 20 septembrie
Butonul de Play - este un workshop in care vom explora diferite moduri prin care poate fi spusă o poveste. Atelierul va aborda câteva aspecte specifice teatrului de improvizație, ne vom juca, vom descoperii noi laturi ale personalității noastre și astfel vom creea personaje de poveste. Momentele petrecute împreună vor fi dominate de buna dispoziție și recreerea activă.
Revolutia digitala - transformarea industriei cinematografice
Workshop susținut de Bogdan Ionescu
- Marti, 20 septembrie
Revoluția digitală a transformat procesarea peliculei, dintr-o industrie poluantă și periculoasă, într-o industrie verde și prietenoasă cu mediul. Substanțele și produsele toxice inflamabile au fost înlocuite de biți și bytes. Cum ni s-au schimbat obiceiurile și viața datorită filmului și fotografiei digitale.
- producția de peliculă: materiale, compuși chimici
- procesul developării: pași și etape, băi chimice, substanțe poluante și/sau periculoase pentru sănătate
- apariția primei camere digitale în 1975. Steve Sasson, un inventator nedreptățit (cum l-am cunoscut pe Steve în anul 2002).
- cum funcționează camerele digitale și alte dispozitive precum proiectoare, printere și contribuția procesului digital la protejarea mediului înconjurător
- ce înseamnă digitalizarea pentru viața noastră de zi cu zi
- inteligența artificială și rolul ei înschimbarea societății din punctul de vedere al vieții profesionale, al ierarhiilor și noilor tipuri de inegalități sociale.
De la televiziunea nationala, la cea locala si invers. Tendinte, retete de succes in televiziune
Workshop susținut de jurnalistul Sorin Ghilea
- Miercuri, 21 septembrie
Care televiziune este mai importantă, cea națională, cea locală? Mai ales în contextul actual, când pandemia și apoi războiul au acaparat timpul românilor, așezându-i în fața micilor ecrane pentru a vedea în timp real cum evoluează situația din proximitate și regiune.
Televiziunea este un drog din care dacă ai ,,gustat” măcar o dată este foarte greu să mai renunți.
În televiziune, pe scenă, în lumina reflectoarelor, stă de obicei un singur personaj, cel care conduce ostilitățile - de obicei în direct - în timp ce în culise e plin de profesioniști care nu apar în fața camerelor de filmat. Ei sunt cei fără de care acel produs media nu ar exista.
Dacă vrei să afli cum se naște un proiect media, împreună putem străbate pașii necesari de la idee la produs de succes.
Dulce Sanatos
Workshop susținut de lector Corina Ifrim Drăgulinescu
- Miercuri, 21 septembrie
Workshop-ul “Dulce Sănătos” se concentrează pe orientarea către alegerile alimentare corecte, de natură a întări sănătatea și a asigura copiilor și tinerior o dezvoltare armonioasă.
Identificarea pericolelor ascunse în oferta abundentă de produse alimentare pline cu zahăr este un prim pas către o nutriție adecvată.
Se urmărește, în felul acesta, cultivarea disponibilității copiilor spre a înlocui opțiunile comerciale facile cu alternative mai sănătoase și superioare din punct de vedere nutrițional.
De la banda desenata la film
Workshop sustinut de Mihai Ionut Grajdeanu
- Joi, 22 septembrie
Considerată cea de-a 9-a artă, Banda Desenată este o modalitate de comunicare prin text și imagine.
Pe parcursul atelierului de bandă desenată, autorul și profesorul de benzi desenate Mihai Ionuț Grăjdeanu îi va invita pe elevi în lumea benzilor desenate unde vor descoperi ce este o bandă desenată, cine a inventat această artă și care este prima bandă desenată din lume, urmată de o prezentarea a evoluției acesteia. Participanții vor afla primii pași necesari în realizarea unei pagini de bandă desenată: de la schiță în creion, la linia finală și culoare. Vor fi prezentate mai multe genuri de benzi desenate prin îmbinarea cât mai corectă a desenului cu povestea (textul) și metoda prin care banda desenată – storyboard – stă la baza realizării filmelor de scurt și lung metraj.
Mihai Ionuț Grăjdeanu este autor și profesor de benzi desenate.
A demarat, în ultimii 11 ani, trei proiecte editoriale: Legendele Dacilor, Comics Didactic, BD Historia, o metodă de predare în şcoli, a inventat un muzeu (Muzeul Cosmic în cadrul Muzeului Municipiului Bucureşti), a inițiat şi organizat o serie de Saloane și expoziții BD în diferite oraşe din țară, pe lângă realizarea unui manual BD, numeroase romane grafice, reviste şi albume de bandă desenată publicate.
A inițiat, sub egida Comitetului Olimpic şi Sportiv Român, în parteneriat cu Academia Olimpică, “Olimpiada de Benzi Desenate”- demers unic la nivel mondial, o competiție dedicată elevilor de școală și liceu, eveniment desfășurat sub patronajul Comisiei Naționale a României pentru UNESCO. Organizează tabăra de benzi desenate a CNR UNESCO și reprezintă România la diferite expoziții și conferințe internaționale, cea mai recentă expoziție de autor fiind organizată de ICR Bruxelles cu ocazia anului Caragiale (“O scrisoare pierdută” în benzi desenate, tradusă în limba franceză).